Etsy och liknande webbshops

Etsy är en världsomspännande näthandelsplats där vem som helst kan starta en webbshop och sälja olika hantverk och konstföremål. Det enda kravet är att allt som säljs på sidan måste vara handgjort eller äldre än 20 år. På Etsy finns det mesta – smycken, kläder, målningar, krukor, träföremål och förstås väldigt mycket krimskrams av varierande kvalitet. Sidan startade 2005 och har nu över 50 miljoner användare i hela världen. 2014 omsatte företaget nästan 200 miljoner dollar. Sidan är en bra möjlighet för kreativa människor att snabbt och enkelt sälja sina skapelser.

Etsy är en omtyckt näthandel för handtillverkade varor

Etsy för säljare och köpare

Det är enkelt att starta en webbshop och sälja grejer på Etsy. Allt som behövs är att registrera ett konto. Vad du väljer att kalla din shop är viktigt. Ett bra namn sticker ut ur mängden och lockar besökare. Sidan ger dig dock möjlighet att ändra namnet en gång om du ångrar det första namnvalet. Med en snygg design och fina bilder på dina produkter får du besökarna att stanna i din shop. Några av de största säljarna på sidan säljer varor för hundratusentals dollar varje år men som nybörjare kan du vara nöjd om du lyckas tjäna några tusenlappar.

Förstås går det också bra att shoppa på Etsy. Sidan är en guldgruva för folk som letar efter unika föremål och det bästa är att du samtidigt hjälper små hantverkare och konstnärer. På sidan kan du köpa äkta hantverk från hela världen. När du shoppar lönar det sig att kolla vad säljarna har fått för betyg och recensioner. Köp bara av pålitliga säljare. Kom också ihåg att när du köper från säljare utanför EU kan du behöva betala tullavgifter och andra importkostnader. Ta reda på hur reglerna ser ut för det land du handlar från.

Alternativ till Etsy

Trots att det finns mycket gott att säga om Etsy har sidan tyvärr fått en del kritik. Några av säljarna säljer nämligen grejer som utges för att vara handgjorda, men som i själva verket är producerade i stora fabriker. Om man hellre vill använda en annan sida finns det lyckligtvis liknande webbshops. Den näst största handelsplatsen för hantverk är ArtFire. På ArtFire har säljaren större möjligheter att designa sin shop efter sina önskemål. Som köpare på ArtFire går det också att efterlysa produkter som hantverkarna på sidan sedan skapar.

ArtYah är en internationell handelsplats som är inriktad på hantverk och samlarföremål. Sidan liknar Etsy till sin utformning men har ett större utbud av antika föremål. På ArtYah ordnas även auktioner. Ytterligare ett alternativ är Big Cartel. Det unika med Big Cartel är att sidan har väldigt stora anpassningsmöjligheter både för säljare och köpare. Det går att sortera varor så att man hittar exakt det man letar efter. I motsats till de andra sidorna har Big Cartel inte ett community, men det är möjligt att det införs i framtiden.

Perfekt för alla som älskar hantverk

Det finns många webbshops på internet där konstnärer säljer sina verk. Oavsett om du är intresserad av att sälja dina egna kreationer, eller köpa unika föremål av skickliga hantverkare från hela världen, är sidor som Etsy ett bra val. Det finns nästan obegränsat med hantverk och annan konst att köpa. Om du är duktig, och har lite tur, kan du till och med tjäna bra med pengar på sidorna. Näthandelsplatserna är fantastiska för folk som älskar hantverk, vintage och konst.